Molekylära solceller - artificiell fotosyntes

Professor Anders Hagfeldt vid institutionen för fysikalisk kemi på KTH höll i mitt tycke dagens mest spännande föredrag vid BeBo-mötet.

De solceller Anders bedrev forskning om, efterliknar naturens fotosyntes och där byggmaterialet förutom en massa kemiskt ihopmicklade nanomolekyler, består av krossade blåbär eller mald spenat !? ( Det man vill åt är färgämnet i blåbär eller spenat)
 



De blå prickarna i bilden ovan, är färgämnet som fångar upp solstrålarna och är en del i processen att generera el. Prof. Anders Hagfeldt efterfrågade ett samarbete mellan KTH och intresserade bostadsbolag. Samarbetet skulle innefatta möjligheten att få vara med att testa de nya solcellerna och återkoppla till de med vita rockar om hur dessa solceller bäst kan integreras i våra hus för att därmed bidra till att dessa solceller inte stannar som en labbprodukt utan blir tillämpad forskning.

På mötet anmälde flera bolag intresse:

ÖrebroBostäder,
Förvaltaren i Solna
Familje bostäder i Stockholm
Alingsåshem

Mycket spännande - man kunde fasktiskt beställa grejor från instutionen ( Fysikalisk kemi) och få hem kemikalier för att bygga en egen liten solcell.

Recept: (som jag uppfattade det)

- filmjölksliknande emulsion ( vet ej vad detta innehåller)
- Blåbär eller spenat
- Någon form av värmekälla (typ värmepistol eller bunsenbrännare)
- Lite plastfilm
- Anslutningskablar

Rör ut den vita emulsionen på plastfilmen blanda i lite krossade blåbär eller spenat, värm bort fukten i blandningen med värmekällan. Se till att få dit anslutningskablarna på var sida om plastfilmen......typ

Klart : du har gjort en molekulär solcell.

Ska nog kontakta Anders Hagfeldt och beställa prylarna från KTH och sedan åka till Parkhallen och köpa blåbär.

Professor Hagfeldt berättade även om att  de som alternativ till blåbär och spenat, testat att blanda ut nanomolekylerna med vin...det hade funkat det också.


Hursomhelst är det intressant forskning som när denna blir tillämpad - kan få en avgörande betydelse för den framtida användningen av solceller.


Dagens höjdpunkt !



Kommentarer
Postat av: Kicki Hendahl

Hojta till när du har gjort en molekylär solcell. Den vill jag se! Låter spännande. Snygg blogg också.

2011-08-23 @ 07:47:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0