Mer motor - mindre energi

När ni nu ändå måste bygga om flera av era hissar fram till 2012. Byt hissmotorn !
Med en riktig pannkaksmotor kapar man inte bara energiförbrukningen, UH-kostnader blir också lägre.

http://www.tidningenboratt.se/nyheter/artikelarkiv/trimmad-hiss-ger-laegre-elraekning.aspx



Pannkaksmotor : Permanentmagnetiserad synkronmotor

Allt handlar om visualisering



Idag är det klart !  ÖBO tar fastighetsmätning hela vägen. Visionen om realtidsmätning kommer uppfyllas på 9 av ÖBO:s hus. En försiktigt start, visionen kvarstår dock - att ett stort antal för ÖBO representativa hus förses med denna teknik. Det blir ett EKG för våra hus.

Hur mår huset?   Det är bara när något är realtidsmätt som man har full koll.

2008 väcktes tanken, bilden på Pelle med Wattson blev målbilden för projektet. Både Göran Thune och Staffan Hjort antog utmaningen.  En intensiv önskan om att få nyttja fastighetsmätarna som realtidsmätare är nu på väg att bli verklighet.  Detta innebär i praktiken att vi kan studera förbrukningar i realtid och detta via dom elmätare som redan finns på plats. Häftigt.

Hade inte trott att denna vision skulle bli verklighet på många år. Visserligen är det ett test vi ska få göra med 9 stycken utvalda hus- men ändå. Himla kul att vi får bli det bostadsföretag som först får testa tekniken.
Bra jobbat Göran och Staffan !

Bra energi i Dalarna

.
En stor dalahäst höll jag  på att få idag av arrangörerna på den bostadspolitiska konferensen ! innan de upptäckte att den tillhörde inredningen av konferenssalen -:)   Jag är dock väldigt glad för den mycket mindre jag fick som tack för deltagandet - Tack Annika.

Intressant kraftsamling i Dalarna där man under en dag samlat alla bostadsföretag i regionen, privata som kommunala och förde diskussioner om hur man ska få råd att bygga. ÖBO:s deltagande handlade om att beskriva hur vi jobbar med tekniska lösningar för att reducera förbrukningen utan att bli upplåst mot specifika leverantörer.

Efter föredraget fick jag möjlighet att träffa bostadsbolaget Kopparstaden och höra hur de jobbar. Ett härligt gäng i ett väldigt fint kontor. Gruppen med Kenneth i spetsen jobbar i mångt och mycket med samma saker som vi gör men med lite annat upplägg jämfört med ÖBO. Vi kunde konstatera värdet av utbyte av information- fick med mig några riktigt bra tips av Kenneth rörande FTX i befintligt bestånd.

Kul namnsättning av konferensrummen på Kopparstaden, badrummet, vardagsrummet, köket, sovrummet etc. Kan tänka mig att det ibland leder till glada miner när man t ex bokar träff i sovrummet..

Man får energi av att träffa människor som är så engagerade, ser fram mot framtida samarbete med er, Annika, Kenneth m fl !


Bostadspolitisk konferens i Borlänge

Sitter nu på tåget på väg till en bostadspolitisk konferens och till den blivit inbjuden för att berätta om hur ÖBO jobbar med Teknik & Energi !  kul initiativ från arrangörerna,lite oväntat men kul.

Hoppas att det ger många nya kontakter som på sitt sätt kan reflektera över vårt arbete och bidra med nya tankar.

Hörde av vår miljöchef att vi håller rätt tempo i energieffektiviseringsarbetet och att vi redan före halvårsskiftet har gjort det vi måste för att klara målet 2010, det är bra men med tanke på att rätt tempo motsvara ca 4000 kwh/dygn fram till 2015 kan ett försprång nu, snabbt bli motsatsen. Ska verkligen försöka få ut det mesta av konferensen och noga anteckna alla bra ideér.


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0