Molekylära solceller - artificiell fotosyntes

Professor Anders Hagfeldt vid institutionen för fysikalisk kemi på KTH höll i mitt tycke dagens mest spännande föredrag vid BeBo-mötet.

De solceller Anders bedrev forskning om, efterliknar naturens fotosyntes och där byggmaterialet förutom en massa kemiskt ihopmicklade nanomolekyler, består av krossade blåbär eller mald spenat !? ( Det man vill åt är färgämnet i blåbär eller spenat)
 



De blå prickarna i bilden ovan, är färgämnet som fångar upp solstrålarna och är en del i processen att generera el. Prof. Anders Hagfeldt efterfrågade ett samarbete mellan KTH och intresserade bostadsbolag. Samarbetet skulle innefatta möjligheten att få vara med att testa de nya solcellerna och återkoppla till de med vita rockar om hur dessa solceller bäst kan integreras i våra hus för att därmed bidra till att dessa solceller inte stannar som en labbprodukt utan blir tillämpad forskning.

På mötet anmälde flera bolag intresse:

ÖrebroBostäder,
Förvaltaren i Solna
Familje bostäder i Stockholm
Alingsåshem

Mycket spännande - man kunde fasktiskt beställa grejor från instutionen ( Fysikalisk kemi) och få hem kemikalier för att bygga en egen liten solcell.

Recept: (som jag uppfattade det)

- filmjölksliknande emulsion ( vet ej vad detta innehåller)
- Blåbär eller spenat
- Någon form av värmekälla (typ värmepistol eller bunsenbrännare)
- Lite plastfilm
- Anslutningskablar

Rör ut den vita emulsionen på plastfilmen blanda i lite krossade blåbär eller spenat, värm bort fukten i blandningen med värmekällan. Se till att få dit anslutningskablarna på var sida om plastfilmen......typ

Klart : du har gjort en molekulär solcell.

Ska nog kontakta Anders Hagfeldt och beställa prylarna från KTH och sedan åka till Parkhallen och köpa blåbär.

Professor Hagfeldt berättade även om att  de som alternativ till blåbär och spenat, testat att blanda ut nanomolekylerna med vin...det hade funkat det också.


Hursomhelst är det intressant forskning som när denna blir tillämpad - kan få en avgörande betydelse för den framtida användningen av solceller.


Dagens höjdpunkt !



Perspektiv och "great interest....."

Är den bild du ser, samma som övriga ser?

Idag har jag suttit i ett telefonmöte med människor från Tyskland, Frankrike, Italien, Tjeckoslovakien, Spanien och Bulgarien, i realtid.

Ett intresssant telefonmöte där det trots kulturella skillnader, fanns en intressant samsyn. Viktigt att det perspektiv man har, kan delas av andra i närområdet, nationellt eller som idag internationellt.

Kan man på internationell nivå komma överens om tekniska principer ökar chansen att ÖBO gör rätt vägval. Investeringar i t ex individuell mätning handlar om stora pengar och därför viktigt att göra rätt.

Det var lätt att få Eurovisionskänsla när den Engelske moderatorn artigt växlar mellan ledamöterna i respektive land.

La France 8 points !....     (vet inte vad det heter på franska)


Väldigt intressant att diskutera de olika förutsättningarna i t ex Öst och Väst-Europa, samtidigt förutsättningar som betonar vissa tekniska principer, en sådan, kanske den viktigaste.........Keep it simple..........Less is more!

Ska det byggas individuella mätsystem, gör det enkelt - läs populärversionen av IMD-rapporten som finns på Sabos hemsida.  Länken finns längst ned till höger på sidan.


Stephen avslutade mötet att det finns ett "great interest for energy saving on an European level....."



RSS 2.0